Vokalistky z Chyšek zpívají již 20 let pro radost

11.01.2017 07:48

Sbor Vokalistek z Chyšek oslavil již 20. výročí od svého vzniku. Výročí oslavil 26. prosince po mši svaté v místním kostele a jak jinak, než koncertem. Posluchači si vyslechli mnoho písní z repertoáru Vokalistek. Koncert se nesl ve vánočním duchu a atmosféra tím byla ještě umocněna. Ke vzniku sboru dal úplně první impuls pan děkan Metoděj Kozubík. Ten společně s jáhnem Jiřím Kabíčkem zakoupili elektrické klávesy a pan děkan je zavezl k tenkrát ještě Hance Zděnkové s tím, aby s děvčaty zpívaly. Vytvořila se skupina malých holčiček, které si vždy po zkoušce zpěvu, jak rády vzpomínají, načesávaly copánky a povídaly si. Dnes jsou z některých z nich již mladé maminky, z jiných studující nebo již pracující mladé slečny a paní a přesto, že mají spoustu svých povinností, ať už rodinných nebo pracovních, schází se stále na zkouškách a rády si zazpívají.

V dnešním sboru zpívají pod vedením Hanky Práškové Vladimíra Bendová, Jana Galajdová, Michaela Prášková, Veronika Houdová, Veronika Vačlenová, Kateřina Petříková, Iveta Hejnová, Vlasta Jindrová, Stela Fridrichová, Tereza Mrvecová a dva chlapci – Jakub Maroušek a Jiří Jindra. Sbor doprovází na klávesy talentovaná klavíristka Petra Kalinová z Milevska, která studuje hru na klavír u paní učitelky Margity Vanické v milevské základní umělecké škole. Na flétnu sbor doprovázejí Jakub Maroušek, Vlasta Jindrová a Iveta Hejnová. Na trubku pak Jiří Jindra. Obsazení sboru se za 20 let samozřejmě trochu obměnilo, ale chuť zpívat trvá. Za 20 let své existence si sbor zazpíval na velmi zajímavých místech. Bylo to často díky panu děkanovi Jakubovi Berkovi, který sbor velmi podporoval a je také autorem jeho názvu. Vokalistky zpívali kupříkladu v Třeboňském zámku a v Metropolu v Českých Budějovicích při příležitosti zahájení výstavy fotografií papeže Jana Pavla II. a při mnoha dalších akcích v různých městech. Často zvým zpěvem doprovázejí mše svaté, vernisáže, svatby a zpívají i při jiných slavnostních příležitostech.

Také páter Miroslav Zdík Jordánek sbor podporoval a právě za jeho podpory sbor natočil v roce 2012 své první CD s názvem „Ve dlaních“
V současné době působí ve farnosti pan farář Pius Zdeněk Vágner a také on se sborem spolupracuje.

Kromě koncertu v Chyškách uspořádaly Vokalistky ještě jeden koncert a to v Nebušicích u Prahy, kde v současné době působí pan farář Jakub Berka. Měly velkou radost, že i tam se jejich písničky setkali s velmi hezkým ohlasem.
Závěrem bychom chtěly poděkovat za přízeň našim posluchačům a za podporu našim rodinám a partnerům, kteří n ám umožňují to, že můžeme trávit čas na zkouškách a při vystoupením, která snad udělají radost našim příznivcům.

Za sbor chyšeckých Vokalistek Hanka Prášková